Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата

 

Най-нови  разработки на селскостопанско оборудване от Русия – комбайни, трактори, балопреси, брани,  са представени в  руския павилион на XII международно изложение  БАТА АГРО - 2019, което се провежда от 14 до 17 май в България, на територията на летище Стара Загора.  Оператор на колективната експозиция е Асоциация Росспецмаш, организатор е Руският експортен център с подкрепата на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация.

 

                          

На церемонията по откриването на руския павилион  на 14 май 2019г. присъстваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите  на България Янко Иванов, търговският представител на Русия в България Константин Артюшин,  съветникът на министъра на земеделието д-р Владимир Бубняк, председателят на Управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена  палата Георги Минчев, директорът на Асоциация Росспецмаш Алла Елизарова, заместник-директорът на Департамента по земеделие, храни и пътно-строителна техника в Министерството на промишлеността и търговията на Русия Мария Елкина, ръководителят на проекта за международно развитие на Руския експортен център  Павел Кузнецов, участници в изложението и посетители.

 

  

По време на събитието бе отбелязано, че руските фабрики активно доставят оборудването си в България и успешно се конкурират с водещи световни производители. Асоциация Росспецмаш съобщи, че през 2018 г., в сравнение с 2017 г., износът на руски селскостопански машини за България се е увеличил със 77% до 155 млн. рубли. Тази година доставките на местни селскостопански машини в България продължават да нарастват. През първото тримесечие на 2019 г. те нарастват с 84% спрямо същия период на миналата година и възлизат на 44 млн. рубли.

 

 

В рамките  на семинар, организиран за руските изложители от Търговското представителство на Руската федерация,  главният директор  на дирекция "Земеделие и регионална политика" в Министерството на земеделието и храните Николай Маринов представи изискванията за сертифициране на селскостопанска техника в България/ЕС. Председателят на БРТПП Георги Минчев информира руската делегация за  възможностите на палатата като инструмент за подкрепа на търговско-икономическото сътрудничество между България и Русия.  Д-р Павел Кузнецов представи възможностите на Руския експортен център за  нефинансова и финансова подкрепа, предоставяна на износителите на руска продукция. Участниците  отбелязаха интереса си към по-нататъшно сътрудничество в модернизацията на българския агро-индустриален комплекс с активното участие на руските предприятия.

Компаниите ООО "Комбайновый завод "Ростсельмаш", АО "Мельинвест", ООО "Краснокамский РМЗ", ООО "Пегас-Агро", ООО "РОМАКС", АО "Алтайский завод сельскохозяйственного машиностроения", АО "Радиозавод", ФГУП "Омский экспериментальный завод", ООО "Трактор" и ООО "Южно-Уральский Весовой Завод" ще демонстрират своето оборудване в Стара Загора до 17 май 2019г. Всички гости на руския павилион получават подробни съвети за работата и техническите характеристики на представеното оборудване.

     

 

 

 

 

На 7 май 2019г. Председателят на БТПП Георги Минчев проведе среща с Вячеслав Думенко, Вице-президент на базираната в Новосибирск Асоциация за развитие на европейските културно - икономически връзки «Български център».

 

В срещата от българска страна взеха участие още г-жа Албена Методиева, представител на  Министерството на туризма на Република България и г-н Симеон Славчев, Общински съветник в Столичния общински съвет , зам.-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и член на постоянната комисия по транспорт и туризъм.

По време на срещата г-н Думенко подробно представи дейността на оглавяваната от него неправителствена организация. Г-н Думенко подчерта, че България  предлага отлични възможности за бизнес и инвестиции, във връзка с което именно в България се реализира  проект за създаване на търговски дом на Якутия.

Г-н Думенко информира също, че на 13-14 юни 2019г. в град Мирный ще се проведе Инвестиционен форум на Западна Якутия. Българският бизнес е поканен да участва във Форума, който цели да осигури платформа за контакти между представители на бизнеса, експертната общност и държавните структури по въпроси, свързани с инвестиционното развитие на Западна Якутия.

Участниците в срещата  обсъдиха възможностите за сътрудничество в полза на малкия и среден бизнес в България и Якутия, в области с висок потенциал като  туризъм, образование и култура.  

 

 

На 14 май 2019г. Председателят на БРТПП Георги Минчев ще вземе участие в семинар "Двустранно сътрудничество в областта на селскостопанската техника" . Семинарът е част от  деловата програма на руското участие в Международното изложение "BATA Agro", което ще се проведе от 14 до 17 май 2019г. в Стара Загора.

В изложението, организирано от Българската асоциация на търговците на агротехника – БАТА,  е предвидена официална експозиция на на редица крупни руски производители на селскостопанска техника: Ростселмаш www.rostselmash.com(зърнокомбайни), Омски експериментален завод http://www.xn--g1an9b.xn--p1ai/ (инструменти и оборудване), Алтайски завод за селскостопанско машиностроене www.aszm.ru (почвообработващи машини) , Пегас – Агро www.pegas-agro.ru (самоходни опръскватели) , Мелинвест www.melinvest.ru (оборудване за мелене на зърно), Ромакс www.zavodromax.ru (машини за пречистване на зърно), Краснокамский РМЗ www.rmz.ru (машини за бали), Радиозавод www.penza-radiozavod.ru(универсални сеялки), Южно – Уралски завод за везни www.uuvz.ru(индустриални кантари) , Трактор (Уралец) http://www.xn--80akrsow.xn--p1ai/ (минитрактори). 

Презентациите на руските компании са достъпни на линк: https://drive.google.com/open?id=1m8SvE2dX5eQ3BjWYY7B-TxpjbQSbljnK

Участието на Руската федерация в БАТА АГРО – 2019 се реализира с подкрепата на Руския експортен център http://rusexim.ru/. 

Програма на руското участие в Международното изложение «BATA Agro»
14-17 май 2019 г., гр. Стара Загора: 

14 май, вторник

 

12.00-13.00

 

Откриване на експозицията на Руската Федерация

Откриване и разглеждане на експозицията на Руската Федерация

-  Заместник-министър на земеделието, храните и горите на Република България Я.Иванов

- Извънреден и Полномощен Посланник на Русия в България А.А. Макаров (уточнява се)

- Търговски представител на Русия в България К.В.Артюшин

- Заместник-директор на Дирекцията на селскостопанско, хранителновкусово и строително-пътно машиностроене на Министерство на промишлеността и търговията на Руската Федерация М.И.Елкина

- Директор на Асоциация «Росспецмаш» А.В. Елизарова

- Почетен Консул на Русия в гр. Бургас Т.Фотев

- Ръководител на проектите на АО «Руски експортен център» П.С. Кузнецов

- Представител на Министерството на селското стопанство на Руската Федерация в България М.И.Балашова

 

Посещение на руската експозиция от делегацията на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България

Място: колективна експозицияна Руския експортен център

 

13:00-14.00

 

Семинар «Двустранно сътрудничество в областта на селскостопанска техника»

Презентация на Търговското представителство по въпросите на правене на бизнес в България (К.В.Артюшин, търговски представител на Русия в България)

Презентация «Сертификация на селскостопанска техника в България» (Н.Маринов, директор на Главна дирекция «Земеделие и регионална политика» на Министерството  на земеделието, храните и горите на Република България)

Презентация на Руския експортен център на инструменти за подкрепа на износителите, предлагани от Група компании на Руския експортен център   (П.С. Кузнецов, ръководител на проектите на АО «Руския експортен център»)

Презентация на възможностите на Българо-Руската търговско-промишлена палата по промотиране на руската продукция в България (Г.Минчев, председател на Управителния Съвет на  Българо-Руската търговско-промишлена палата)

Презентация за състоянието на селското стопанство в България (К.Крумчев, директор на «Епъл консулт» ООД).

Място: колективна експозиция на Руския експортен център

14.00-19.00

Индивидуални В2В срещи на щанда на колективната експозиция на руската делегация

 

Място: колективна експозиция на Руския експортен център

15 май, сряда

през целия ден

Индивидуални В2В срещи на щанда на колективната експозиция на руската делегация

Място: колективна експозиция на Руския експортен център

17:00

Коктейл на руския щанд за отбелязване на откриването на руска експозиция в рамките на «Бата Агро»

Място: колективна експозиция на Руския експортен център

16 май, четвъртък

през целия ден

Индивидуални В2В срещи на щанда на колективната експозиция на руската делегация

 

Място: колективна експозиция на Руския експортен център

17 май, петък

през целия ден

Индивидуални В2В срещи на щанда на колективната експозиция на руската делегация

 

Място: колективна експозиция на Руския експортен център