Георги Минчев, председател на УС на Българо-руска търговско-промишлена палата взе участие в предаването "Бизнес старт" на Блумбърг ТВ, 28.08.2018

Зоната за безопасно разширяване на обхвата на санкциите, наложени от САЩ върху Русия вече е практически изчерпана. Оттук нататък каквито и икономически мерки да предприема американското правителство, те ще засягат все по-пряко  интересите и на САЩ, освен тези на самата Русия и трети страни. Това каза Георги Минчев, председател на УС на Българо-руска търговско-промишлена палата (БРТПП), в предаването "Бизнес старт"  на Блумбърг ТВ.

"Ентусиазмът от налагането на първия рунд на санкциите, от 2014 - 2015 г. вече се изпари. ЕС на практика не подкрепя последните две вълни на разширяване на санкциите, наложени от САЩ". 

Поевтиняването на рублата затруднява бизнеса на всички, които изнасят и продават нещо на територията на Руската федерация, произведено извън тази територия, каза гостът, този курсов диференциал удря интересите на вносителите, налага се да си минимизират печалбата или да калкулират непланови загуби. И обратно - стимулира износа на руска продукция по всички пазари, където тя присъства, уточни Минчев.

"Отношенията на България с Русия са функция на много геополитически фактори. Ние нямаме суверенна самостоятелност във формиране на търговско икономическите си отношения си с Русия по редица линии и на първо място като като дисциплиниран член на ЕС. Потенциалът на българските фирми, които присъстват на руския пазар не е достатъчно голям zа преодоляване на  нарастващия обем рискове".

Така Георги Минчев коментира намаления износ на български фирми за Русия, за сметка на увеличения за Македония, като определи причината в увеличените мерки на РФ за нейната икономическа независимост.

Вижте целия разговор , следвайки линк: https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-08-28/novite-sanktsii-sreshtu-rusiya-veche-shte-zasyagat-i-interesite-na-sasht .

 

Източник: Блумбърг ТВ, "Бизнес старт", 28.08.2018