Палатите на Русия и България: ще окажем всестранна помощ на бизнеса в развитието на двустранните отношения

 

 

Среща на бизнес средите на Русия и България бе проведена  в Търговско-промишлена палата на Руската федерация в Москва на 25 октомври 2018г. 

Председателят на Управителния съвет  на Българо-руската търговско-промишлена палата Георги Минчев в обръщението си към форума изтъкна особената роля на системата на търговските камари в развитието на двустранните отношения, като подчерта, че тази система разполага с необходимите организационни и инфраструктурни възможности, квалифициран персонал, и може изцяло да подкрепя  осъществяването на  бизнес както в България, така и в Русия.

 

Бизнес-събитието бе модерирано от  вице-резидента на Търговско-промишлената палата на Руската федерация Владимир Падалко. Според него търговският оборот между двете страни постепенно се възстановява. През последните осем месеца на текущата година оборотът на взаимния търговски обмен възлиза на почти 2,3 млрд. долара (увеличение с 1,1% в сравнение със същия период през 2017 г.), включително: износ от Руската федерация - 1,9 млрд. долара (+2 ,0%), вносът - 341.6 млн. долара (-1.6%). Според експертни оценки, размерът на натрупаните преки руски инвестиции в България днес е около 7-8 милиарда евро, с отчитане на инвестицията на руските граждани в недвижими имоти в България (оценена на 4,5-5 милиарда евро, повече от 74 хиляди обекта недвижимо имущество).

Като се вземат предвид данните от руската и българската статистика, заяви Владимир Падалко, може да се заключи, че обемът на търговията е близо 5 милиарда долара. Въпреки икономическите санкции срещу Русия има положителна тенденция в развитието на търговските отношения, а гамата от стоки за износ на стоки от България до вътрешния пазар се е увеличила.

Владимир Падалко благодари на българските организатори на това събитие - Изпълнителната агенция за подкрепа на малките и средни предприятия в България - за усилията, които направиха възможни събирането и привличането на представители на повече от 40 български фирми в Москва, обхващащи широк спектър от индустрии.

Той изрази надежда, че предстоящите двустранни срещи на предприемачите във формат B2B ще допринесат за практическото изпълнение на задачата за увеличаване на оборота на Русия и България.

 

Заместник-министърът на икономиката на България Лилия Иванова благодари за поканата на търговската камара на Русия, тя отбеляза, че БВП на България през 2017 г. се е увеличил с 3,6%. До август тази година икономиката е нараснала с 3,3%. Наред с тези икономически показатели правителството на страната планира да даде допълнителни стимули за чуждестранните инвеститори - като подобряване на административната среда, поддържане на ниски данъчни ставки за бизнеса, специални условия за големи инвеститори и др.

Според Лилия Иванова България се стреми да развие икономиката, да въведе иновативно производство, да подобри бизнес климата, да осигури благоприятни условия за инвестиции в високотехнологична електроника, информационни технологии, телекомуникации и други индустрии. В допълнение, страната се интересува от разширяване на продажбите на плодове и зеленчуци, консерви и вино. За развитието на взаимноизгодни двустранни отношения е важно да се разшири регионалното сътрудничество, заяви заместник-министърът.

Темата бе продължена от заместник-министъра на туризма на България Ирена Георгиева. Тя подчерта, че Русия традиционно е важен пазар за българската туристическа индустрия. Така, че през лятото на тази година над половин милион руски туристи почиват на българските плажове, хиляди руски граждани притежават собственост в курортите на страната. За развитието на тази конкретна посока се полагат определени усилия - условията за издаване на туристически визи се съкращават, специалистите от туристическата индустрия се обучават да работят с гости от Русия, отбеляза Ирена Георгиева.

В допълнение, регионалните връзки се развиват активно в туристическата индустрия, по-специално с регионите в Москва, Калуга, Магадан и Територията Алтай.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев се обърна към публиката, която предложи на участниците в срещата презентация за инвестиционния климат и въпросите за привличане на инвестиции в страната. Представителят на агенцията отбеляза недостатъчното равнище на руските инвестиции в икономиката на страната, отбелязвайки благоприятните условия за инвеститорите, стабилността на българската икономика, ниската данъчна основа, липсата на езикова бариера и др. Според него Българската агенция за инвестиции е готова да предостави на руските инвеститори помощ за фирми, навлизащи на българския пазар.

 

Вицепрезидентът на Московската търговско-промишлена палата Сурен Варданян представи своята визия за развитието на руско-българските търговски и икономически отношения. По-специално, той предложи да се обмисли възможността за популяризиране на руските образователни институции на българския пазар, като се идентифицират нови туристически маршрути, насочени към възрастни хора, за да се запознаят с историята на страната и т.н.

 

Председателят на Управителния съвет  на Българо-руската търговско-промишлена палата Георги Минчев изтъкна особената роля на системата на търговските камари в развитието на двустранните отношения, като подчерта, че тази система разполага с необходимите организационни и инфраструктурни възможности, квалифициран персонал, който изцяло да подкрепя  осъществяването на  бизнес както в България, така и в Русия.

През последните две години Българо-Руската търговско-промишлена палата целенасочено разработва дигитална платформа за улесняване на бизнес условията, което предоставя определени конкурентни възможности за развитието на пазарите на двете страни, каза Георги Минчев.

След като изслуша изказванията, заместник-председателят на Търговско-промишлена палата на Руската федерация Владимир Падалко предложи да се проведат през 2019 г. съвместни форуми за развитието на ИТ-технологии и туризъм.

Събитието продължи с кратки презентации на български фирми и обща дискусия.

Източник: Пресслужба на ТПП РФ
Кореспондент А.Савенков

https://tpprf.ru/ru/news/sistemy-palat-rossii-i-bolgarii-okazhut-vsemernoe-sodeystvie-biznesu-v-razvitii-dvustoronnikh-otnosh-i273994/ 

 

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group