БРТПП събра над 100 представители на туристическия бранш за обсъждане развитието на българо-руския туризъм

Визовите процедури и високите цени на билетите са сред основните пречки, които ограничават туристическите пътувания между България и Русия. За няколко години Русия се нареди от 4-то на 6-тото място в общия поток от туристи, пристигащи в България и на свой ред заема 17-та позиция сред страните, в които пътуват българите. Този резултат показва огромен неоползотворен потенциал в сферата на туризма, констатираха участниците в кръгла маса „Туризъм – 2019“, която се проведе в рамките на международната борса "Ваканция и СПА Експо – 2019". Форумът бе организиран от Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТТП) и събра на едно място над 100 представители на  търговски организации от двете страни, водещи туроператори,  хотелиери и експерти.

 

„Водени от разбирането, че Русия е сред най-важните ни туристически пазари, имаме аташе по туризма и самостоятелно представителство на България с ресор Туризъм към българското посолство в Москва. Акредитираме нови руски туроператори, предвижда се увеличаване на чартърните полети за предстоящия сезон от различни градове и региони на Руската федерация“, каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. България е известна не само с морски летен туризъм и ски ваканциите през зимата. „Стараем се да я представяме и като страна на здравето, както и с възможностите за целогодишен детски, културно-исторически, религиозен туризъм“, допълни Албена Методиева от Министерството на туризма.

 

 

За да се привлекат повече руски туристи е необходимо да се опрости визовия режим, посочи от своя страна посланикът на Руската Федерация в България Анатолий Макаров. Многократните визи, които някои европейски страни предоставят на руските граждани, доведоха до значителен ръст на туристическия поток към тях, посочи и търговският представител на Руската федерация в България Константин Артюшин.

Другият проблем са цените на билетите, които към момента остават високи, посочи посланик Макаров и предложи освобождаване на превозвачите от някои такси, което ще повлече цените надолу.

Участниците в кръглата маса посочиха някои неизползвани възможности за вътрешен туризъм, който, по мнението на руския консул в Русе  Андрей Громов  има огромен потенциал. Г-н Громов напомни, че много руски граждани живеят постоянно на Черноморското крайбрежие, които приемат свои гости и роднини. Тук изборът на надежден и опитен туроператор, подготовката на квалифицирани екскурзоводи на руски език, надеждна, конкурентна транспортна и хотелска услуга са изключително важни за организирането на туризма. Следва да се разработят нови, интересни автобусни екскурзии, включително речни круизи по река Дунав. 

На форума бяха разгледани и някои нови форми на организиран туризъм. Отделя се специално внимание на развитието на детския лечебен туризъм и поклонения. България е одобрена и като дестинация за организиран отдих на руски деца. Програмите включват 1-2 дневни маршрути по програма “По българските пътища на паметта”. По същата програма е възможно да се възстановят маршрутите до местата на руската военна слава, до паметници на българо-руското приятелство. Страната ни предлага все повече поклоннически маршрути по програмата "Света България", разработена съвместно с Московската патриаршия, каза експертът на Министерството на туризма Албена Методиева.

Предложение за развитие на уикенд- туризма между София и Москва направи Симеон Славчев, общински съветник в  Столична община. Основа за това преди всичко  е богатото културно-историческо наследство на София. Освен това, има много красиви манастири в радиус от 100 километра от София.   Столицата на България предлага  отлични условия за спа, медицински туризъм, но има  и още едно богатство, с което могат да се похвалят малко столици - близостта на Витоша.  За  развитието на уикенд туризма обаче е необходимо да се подобри логистиката, преди всичко в областта на транспорта.  Компаниите Аерофлот и България Ер би трябвало да разработят подходящи силни пакети, които да бъдат привлекателни не само за младото поколение. " Накратко, туризмът има изключително голям потенциал и от всеки един от нас зависи дали можем да го използваме", подчерта в заключение Симеон Славчев. 

 

Развитието на транспорта, комуникациите и информационните системи за крайния клиент са условията за ръст в сектора, каза от своя страна Георги Минчев – председател на Българо-руската търговско-промишлена палата. Като организация на бизнеса, в БРТПП оценяваме огромната роля на туризма във формирането на БВП на България и искаме да създадем платформа, за да подкрепим развитието му, посочи още Георги Минчев.

На кръглата маса стана ясно, че предстои българо-руски бизнес форум в София, на който представители на туристическия бранш от България и Русия ще проведат двустранни срещи и ще се запознаят с инвестиционните възможности на страната ни в областта на туризма.

Презентациите от Кръглата маса:

 

Ирена Георгиева

Ирена Георгиева

Заместник – министър на туризма на Република България
Изказване
Н. Пр. Анатолий Макаров

Н. Пр. Анатолий Макаров

Извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България
Изказване
Албена Методиева

Албена Методиева

Министерство на туризма
Изказване
Константин Артюшин

Константин Артюшин

Търговски представител на Руската федерация в България
Презентация „Туризъм в Русия: нови възможности и перспективи. Конгресен туризъм"
Роберт Шестаков

Роберт Шестаков

Съветник, Посолство на Руската федерация в България
Презентация “ Московски образователен салон“
Презентация
Владислав Киселев

Владислав Киселев

Съветник на Президента на Московска ТПП
Презентация „Бизнес маркет – международна онлайн платформа за делови предложения на база ТПП“
Презентация
Владимир Томов

Владимир Томов

Председател на Съвета по инвестиции, Българска ТПП
Презентация “Възможности на Съвета по инвестиции към БТПП за финансиране на съвместни проекти между България и Русия“
Презентация
Светлана Атанасова

Светлана Атанасова

Председател на Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА)
Изказване
Иван Зарубин

Иван Зарубин

Консултант, Търговско представителство на Руската федерация в България
Презентация «Делови туризъм в Русия. ИННОПРОМ.»
Презентация
Илиян Цонев

Илиян Цонев

Маркетинг, СОК „Камчия“ ЕАД
Презентация СОК „Камчия“
СОК Камчия АД
Мария Цветкова

Мария Цветкова

Управител, „Виталити Традишънс“ ООД
Презентация "Момчиловци"
Презентация
Красимира Стоянова

Красимира Стоянова

Директор, „Албена Тур“ ЕАД
Презентация „Албена“
Презентация
Петър Лазаров

Петър Лазаров

Управител на „Оданс Тревъл“ ООД
Презентация „Оданс Тревъл“
Презентация

туризъм , БРТПП

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group