България – привлекателно поле за инвестициите от чужбина  

 

           Съвети от  нашия член Информационна агенция „Имоти“ ООД. 

            България предлага добри условия на чуждестранните инвеститори. Страната е член на Европейския съюз от 2007 г. Тя е изпълнила критериите за членство в системата на Шенген и очаква да бъде приета в нея.

            Изключително важно за всеки инвеститор е, че България има най-ниския корпоративен данък в Европа. Той възлиза само на 10% от облагаемата печалба. Относително ниски са и другите данъци и такси, с които се облага бизнесът, както и комуналните и социалните разходи, които той трябва да плаща.

            Работната ръка в България е квалифицирана и добре образована. Минималната работна заплата расте плавно, но остава на изключително конкурентното равнище от 286 евро месечно. Същото може да се каже и за средните заплати в почти всички сектори на икономиката.

            Добрите комуникации са друго предимство на страната. Тя се намира на кръстопътя на много важни търговски пътища от изток на запад и от север на юг. Пътната мрежа продължава да се развива. На по-голямата част от територията може да се ползва бърз и надежден интернет. Това позволи през последните години да наблюдаваме бум на аутсорсинг услугите.

            Природните условия в България са благоприятни за развитието на най-различни производства и особено на селското стопанство. Половината от българската земя е обработваема. Климатът позволява отглеждането на много широк спектър от земеделски култури. Не случайно България се слави със своята първокласна храна и вино.

            След преминаването към пазарна икономика България постепенно започна да привлича вниманието на чуждестранните инвеститори. Редица големи и средни компании от чужбина отвориха свои предприятия в страната. Не са малко и чуждестранните граждани, които се установиха дългосрочно в България и започнаха да развиват свой бизнес.

            Вложенията в недвижими имоти продължават да предизвикват широк интерес и осигуряват добра възвръщаемост на своите притежатели. Десетки хиляди граждани на Руската федерация и на редица други държави се ползват от своята собственост в България.

            През 2019 година пазарът на недвижими имоти отваря нови възможности пред инвеститорите. Процесът на плавно покачване на цените, най-вече на жилищните имоти, характерен за последните четири години, приключи. Наблюдава се стабилизиране на ценовите равнища и установяване на баланс между търсенето и предлагането. За месеците до края на годината може да се прогнозира коригиране надолу на цените на онези имоти, които изглеждат надценени. Показателно е, че и в момента сделките започват да се сключват при натиск от страна на купувачите за намаляване на офертните цени.

            От друга страна общият икономически растеж повиши доходите на хората и привлече още млади хора на работа в София и другите големи градове. Това подхранва интереса към наемане на качествени жилища в добри райони. Така възможностите за онези инвеститори, които искат да закупят жилище за отдаване под наем, остават благоприятни.

            Въпреки увеличението цените на имотите в България остават едни от най-ниските в сравнение с останалите европейски страни. В София за 80 000 евро може да се купи апартамент с една спалня в добър район за живеене. Апартамент с две спални може да се намери за 120 000 евро. В най-престижните квартали цените на жилищата са от 1500 до 2500 евро/кв.м, а в емблематичния квартал Докторски паметник достигат 2500 евро/кв.м.

            Относително ниски са и разходите на физическите лица за притежаваната от тях собственост. Местните данъци за най-масовите двустайни и тристайни апартаменти в София са от 100 до 200 евро годишно. Разходите за отопление през зимния сезон обикновено са от 70 до 150 евро месечно, за електричество – от 15 до 30 евро на месец.

            Увеличението на цените през последните години не засегна ваканционните имоти. Те останаха на нива, които са значително по-ниски от другите европейски страни, предлагащи морски и планински туризъм. Тази тенденция дава добри възможности за избор на купувачите. Вече могат да се намерят съвсем прилични двустайни апартаменти за около 45 000 евро и тристайни за около 65 000 евро, включително и в затворени комплекси, предлагащи на своите обитатели различни екстри. При това ваканционните жилища се предават завършени до ключ, а не на шпакловка и замазка, каквато е практиката в градовете от вътрешността на страната.

            Пазарът на офисите и търговските площи се развива доста по-спокойно от жилищния пазар. Увеличението на цените при него през последното десетилетие беше по-плавно и се обуславяше от растящите нужди на бизнеса. Средните наеми на офисите в София се движат от 7 евро/кв.м нагоре за клас В до 14 евро/кв.м за клас А. Цените за покупка за същите категории съответно  са между 1000 и 1500 евро/км. Очаква се, че българските и чуждестранните компании от сектора на услугите и търговията ще запазят интереса си към наемане и закупуване на необходимите им офисни и търговски площи. Основният фактор за това е възходящото развитие на икономиката.

            България запазва едни от най-ниските цени на земята в Европа. Това се отнася за всички категории и местоположения, в т.ч. и за столицата София в сравнение с другите големи градове на континента. Свободните терени за изграждане на многоетажни здания в София се предлагат най-често в диапазона от 200 до 300 евро/кв.м. Парцелите в периферията на града, подходящи за еднофамилни къщи, струват обикновено от 50 до 100 евро/кв.м. Това дава много добри възможности за развитие на различни инвестиционни проекти с добра възвръщаемост.

            Важно е да се знае, че стабилната законова уредба гарантира сигурност на сделките с недвижими имоти. Навлизането на електронните технологии и прилагането на цифровия кадастър осигурява допълнителна прозрачност и позволява на собствениците да управляват дистанционно своите имоти. Инвеститорите могат да разчитат и на редица утвърдени консултантски компании, които през последните три десетилетия натрупаха богат опит в сделките с имоти и управлението на инвестиционни проекти.

            Справката е подготвена от екипа на  Информационна агенция „Имоти“ - член на БРТПП. 

            За въпроси и допълнителна информация можете да се обръщате на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group