БРТПП е поканена да проведе бизнес мисия в Пермския край на Руската федерация

Българо – руската търговско – промишлена палата (БРТПП), по покана на Пермската търговско - промишлена палата (Пермска ТПП), инициира подготовка на бизнес – мисия в Пермския край. Обхватът, сроковете и условията за участие в мисията са в процес на уточняване.

Предварително намерение за участие в мисията може да бъде заявено в Секретариата на БРТПП (Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., +359 2 963 33 48). При това, Секретариатът на БРТПП би бил благодарен за кратко представяне на възможния фокус на интересите, което, на база предварително проучване потребностите на местния пазар и възможностите на регионалната икономика, ще позволи идентифициране на потенциални партньори от руска страна. Използването на механизми като определяне на фокус - група за контакти и предварително представяне и запознаване с партньорите създава възможност, успоредно с колективното посещение, да се организира и индивидуално фокусирана програма, за което БРТПП и Пермска ТПП с удоволствие ще съдействат.

По-долу представяме обща информация за Пермския край.

Пермският край е разположен в Европейската част на Русия, в Приволжкия федерален окръг . С площ от 160 236 km2, Пермският край заема 23-то място по големина сред 85те субекта на Руската Федерация. Населението към 1 януари 2017 г. е 2,6 млн, като икономически активното население наброява 1,6 млн души. Административен център е град Перм, разположен на 1386 км от Москва.

Пермският край е богат на природни ресурси, с 1552 открити и проучени находища на 53 вида полезни изкопаеми. Добиват се нефт, газ, минерални соли, злато, диаманти, хромитни руди и кафяви железни руди, торф, варовик, скъпоценни, декоративни и облицовъчни камъни, строителни материали. На територията на Пермския регион са открити около 230 находища на въглеводороди. През 2014 г. добивът на нефт в региона възлиза на 14,8 млн. тона, а обемът на добива на газ - на 1,17 милиона кубически метра. Водещата добиваща компания е ООО «Лукойл – Перм.

Пермският край се намира в басейна на река Кама, по територията на който протичат около 29 хиляди реки с дължина над 88 хил. км. Водните ресурси в региона са значителни - по брой водохранилища, водни и хидроенергийни ресурси, Пермският край е на първо място в Урал.

Енергийният комплекс на Пермския край е един от най-големите и развити в Русия. Общата инсталирана мощност на електроцентралите в Пермския край е 6796 MW, от които 23% ВЕЦ и 76% - газови ТЕЦ. Около 25% от произвежданата електроенергия се изнася в съседните региони.

Развитието на селското стопанство се осъществява с държавна подкрепа в обем 3,3 млрд. рубли/година. С приоритет се изгражда агротехнопарк, развиват се предприятия за рибно стопанство и месно животновъдство. Свободните площи за селскостопанска обработка възлизат на 400 хил. хектара.

Още от 18 век Пермският край е един от водещите промишлени региони на Русия. Днес това е динамично развиващ се индустриален регион, с лидиращи машиностроителен комплекс, химия и нефтохимия, металургичен комплекс, горивно – енергетически комплекс, целулозно – хартиена промишленост и дървообработка, строителен сектор. В Пермския край се произвеждат 97% от всички калийни торове в страната, една трета от оптичните кабели и една пета от цялата произвеждана хартия. Развито е производството на самолетни двигатели. Дървообработващата промишленост е със значителен потенциал – 70% от територията на Пермския край е покрита с хвойно – листвени гори, а разчетният обем дърводобив е около 17 млн. куб.м./година. Създават се предприятия за дълбока преработка на дървесина, производство на мебели и сглобяеми къщи.

В региона работят над 120 големи промишлени предприятия, съставящи добра база за развитието на малкия и среден бизнес с разнообразен профил. Високото ниво на енергообезпеченост и наличието на свободни мощности превръщат региона в атрактивна площадка за развитието на всякакъв вид производство.

За успешния бизнес способстват удобната транспортна логистика и добрата пътна инфраструктура. През Пермския край преминават основните федерални магистрали, а дължината на пътищата за общо ползване е 33,5 хил. км. Железопътният транспорт също се развива динамично. В Перм е разположен крупен железопътен възел на Транссибирската железопътна линия. Регионът е основен участник и в проекта Белкомур (Бяло море – Коми – Урал – 1252 км железопътна линия, свързваща Сиктивкар с Архангелск), както и в проекта за изграждане на високоскоростна железопътна линия Москва – Екатеринбург. Перм има съвременно международно летище, обслужващо над 40 дестинации отговарящи на интересите на бизнес – общността. Водният транспорт също е добре развит. Перм е най-източното пристанище в Европа, с достъп до пет морета (Балтийско, Бяло, Черно, Азовско и Каспийско). В момента по р. Кама активно се развиват както товарни превози, така и многобройни пътнически маршрути (Перм - Астрахан, Перм - Ростов на Дон, Перм - Казан).

Реализират се редица проекти по създаване на технопаркове за съществуващи и потенциални инвеститори. Пермският край е сред 10те региона с най- развита дигитална икономика, реализират се проекти по дигитализация на здравеопазването, образованието , промишлеността.

Пермският край с население 2,6 лмн. представлява значителен потребителски пазар, като само населението на Пермската агломерация наброява 1,5 млн души.

Пермският край винаги е бил и остава основен образователен и културен център. Преди повече от 100 години в Перм е създаден първият университет в Урал, благодарение на който е натрупан голям научен и човешки потенциал. В началото на 2018 г. само на територията на град Перм работят 13 самостоятелни университета (6 института, 5 университета, 1 академия и 1 богословска семинария), от които 11 имат държавна акредитация, а три са водещи национални държавни университета, осъществяващи активен академичен обмен с университетите на Европа.

Европа и светът познават Перм и като родина на Сергей Дягилев, а Пермският балет вече 90 години е визитна картичка на града.

Всички тези предимства се допълват от развита инфраструктура за подкрепа на бизнеса и благоприятни условия за инвестиционни дейности.

За повече информация относно инвестиционния потенциал на Пермския край, вижте «Пътеводител на инвеститора – 2018»:

https://www.pwc.ru/ru/publications/invest-guide-perm.pdf

 

Видео-презентация на Пермския край може да бъде видяна, следвайки линк:

https://yadi.sk/d/QCdmzsWo3JRb7j

 

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group