Цвета Караянчева : Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните отношения

 

Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните отношения. Това е подчертала председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с  председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко.

Цвета Караянчева е уточнила, че България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз. „Страната ни подкрепя възможността за преминаване на на разклонение на „Турски поток“ през нейната територия към Сърбия и Европа. В този контекст бих предложила да наричаме това разклонение „Балкански поток“. С доставките на газ по тази тръба ще бъде засилена и ролята на газовия хъб „Балкан“, посредством което ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени както за България, така и за Европа“, е отбелязала председателят на българския парламент.

Цвета Караянчева е споделила желанието на страната ни да продължи реализацията на АЕЦ „Белене“ и е подчертала, че процедурата за търсене на стратегически инвеститор вече тече и всеки участник е добре дошъл да участва в конкурса, включително и „Росатом“. Тя е подчертала, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени.

Активизирането на контактите между законодателните институции и волята за развитие на двустранния политически диалог са обсъдили още по време на срещата си Цвета Караянчева и Валентина Матвиенко. На разговора е било изразено мнение, че визитата на българските парламентаристи ще даде допълнителни стимули за развитие на двустранния политически диалог и особено на междупарламентарното партньорство.

Председателят на Народното събрание е подчертала, че народните представители от групите за приятелство могат да допринесат много за воденето на равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог. Този факт, наред с традиционно добрите отношения и искрено приятелство между българския и руския народ, биха могли да доведат до много добри резултати в нашето сътрудничество, е добавила Цвета Караянчева.

Председателите на двете законодателни институции са оценили изключително високо активизирането на двустранните отношения на най-високо политическо ниво, като са подчертали размяната на визити между премиерите и президентите на България и Русия през последните години.

Изразено е било общо задоволство и от възстановяването на работата на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество. Заинтересовани сме от политически диалог, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО, е подчертала на срещата Цвета Караянчева. Председателят на българския парламент е посочила, че като пълноправен член на ЕС и НАТО България може да бъде мост в отношенията между двете организации и Русия.

Загрижени сме от спада в двустранния стокообмен през 2018 г. в сравнение с предходната година и особено от намаляването на българския износ, е отбелязала Цвета Караянчева. Тя е  посочила, че има потенциал за увеличаване на износа на български изделия, които са добре познати на руския пазар.

Дадена е висока оценка на положителната динамика в развитието на двустранното сътрудничество в областта на образованието и науката, както и вече установените ползотворни и конструктивни отношения между български средни и висши учебни заведения и техните руски партньори. Обсъдени са възможностите за увеличаване на изучаването на български и руски език в двете страни. По време на срещата Цвета Караянчева е поставила темата за възможността българските студенти в Руската федерация да могат да работят почасово. От своя страна председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация е съобщила, че са предприети законодателни промени и от септември те ще имат тази възможност. Валентина Матвиенко е съобщила още, че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300.

Председателят на българския парламент е споделила желанието на страната ни да продължи да развива сътрудничеството с Русия в областта на икономиката, транспорта, науката и културата. Като особено важни за страната ни са подчертани връзките в сферата на туризма. Като пример Цвета Караянчева е посочила увеличения брой на изнесените бюра за издаване на визи на руски туристи.

На срещата са отбелязани вековните традиционно близки връзки между народите на България и Русия.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на двудневно официално посещение в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.

 Източник: Прес-център на Народното събрание 
© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group