БРТПП проведе среща с народни представители в 44то НС

На 27 юни 2019г. делегация на Българо – Руската търговско промишлена палата, водена от Председателя на УС г-н Георги Минчев,  проведе среща с народните представители в 44то НС г-н Петър Кънев, Председател на Комисията за икономическа политика и туризъм и член на Групата за приятелство България – Русия, и проф. Иво Христов, член на Комисията за външна политика и Комисията по образование и наука, член на Групата за приятелство България – Русия. На срещата бяха засегнати актуални аспекти на икономическите  отношения между България и Руската федерация, в контекста на развитието  на диалога България – Русия на високо държавно равнище. 

 

Г-н Кънев информира делегацията на БРТПП, че е взел участие в официалната президентска делегация на президента Румен Радев за Петербургския икономически форум, проведен на 5-8 юни 2019г .  Г-н Кънев е участвал в официалните срещи на президента Радев с президента на Руската федерация Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, с председателя на ООН Антонио Гутиереш и с българската общност в Санкт Петербург. Г-н Кънев подчерта, че Петербургският икономически форум е уникално международно събитие,  което привлича над 100 хиляди участника, в това число  целия икономически и политически елит на Русия. В тази връзка, особено значение придобива участието на българския президент Румен Радев в общия президентски панел  с Президента на Руската Федерация Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин.  Г-н Кънев отбеляза силното представяне на българския президент, специално отбелязано от  говорителя на Министерство на външните работи на Русия Мария Захарова. Разговорите  между българската делегация и тази на Русия са били от особен интерес, като всички позиции на България по основните икономически теми на отношенията България - Русия са били защитени и приети с разбиране от руската страна.

Г-н Кънев се спря и на голямото значение на официалното посещение в Москва на 26-27 юни 2019г. на българска парламентарна делегация, водена от Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Той подчерта, че делегацията на Народното събрание е била приета изключително радушно и на най-високо ниво, включително и от Министър - председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, което отразява новият оптимизъм за развитието на двустранните отношения между България и Русия.

В заключение, г-н Кънев сподели убеждението си, че посешенията на Президента на България и Председателя на Народното събрание в Руската федерация са дали съществен принос за развитието на двустранните отношения, което ще стимулира и разширяването на икономическия обмен между двете държави.

Проф. Иво Христов засегна обсъжданото по време на българо – руските срещи по-горе  взаимно желание  за засилване на нивото на обмен на студенти и научни работници. Констатира се нарастване на интереса на български студенти към програмата за безплатно обучение в Русия «Russia study». С отчитане на тази тенденция, по време на срещите руската страна е изразила намерение да увеличи квотата за български студенти. По време на личните контакти на проф. Христов с български студенти и докторанти в РФ е било споделено наличието на проблеми при легализация на дипломи и свидетелства за образование и научна степен.  Споделено бе общото разбиране, че е необходимо въпросът да бъде решаван на междуправителствено равнище.

 

Г-н Георги Минчев  представи състоянието на Българо - руската ТПП  и приоритетите за по-нататъшното развитие на дейността на Палатата в  подкрепа на взаимоизгодния двустранен бизнес, в контекста на новия етап на позитивно развитие, в който навлизат  българо - руските отношения.  Бяха споделени обща оценка и виждания по отношение на някои проблеми в двустранните отношения.

Г-н Кънев подчерта, че отблизо следи работата на Българо - руската ТПП като важен инструмент за разширяване на двустранното  икономическо сътрудничество и  изрази готовност и по-нататък да съдейства за развитието на този инструмент.

В заключение, участниците в срещата се съгласиха да способстват за повишаване на нивото на своето информационно и експертно взаимодействие. 

От страна на Българо - руската ТПП в срещата участваха Георги Минчев - Председател на УС, Огнян Пачев - Главен секретар и Владимир Райчев - член на БРТПП. 

 

БРТПП

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group