Георги Минчев: Самолетната линия Варна - Москва - нова алтернатива за бизнеса и туризма

 

Интервю на Георги Минчев, председател на УС на Българо-руската търговско-промишлена палата в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria,  11.07.2019

Да, туризмът ще бъде печеливш от определянето на втори въздушен превозвач по самолетната линия Варна-Москва-Варна. Така бизнес комуникацията получава още една възможност. Първо, при тази традиционна въздушна връзка впечатление прави относително високата цена спрямо други сходни дестинации в Европа. Освен това тя е пределно запълнена с пътници. Има нужда от алтернатива за формиране на конкуренция. Разчитаме и на по-достъпни ценови условия. Това заяви Георги Минчев, председателна УС на БРТПП /Българо-руска търговско-промишлена палата/, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Проблемите с логистиката не са водещи в спада на посещението на руски туристи у нас. Причините са по-скоро спадът в жизненото равнище на руското население и понижената покупателна способност".

България като туристическа дестинация е под доста сериозна конкуренция с по-изгодни и не по-малко привлекателни туристически дестинации, твърди Георги Минчев, допълвайки, че според него за съжаление през годините българският туризъм трудно успява да формира собствена ярка идентичност. "Имаме добър пример, но той е по-скоро локален. Въпреки това се усеща инвестиция в човешкия капитал, мениджмънт, създаване на продукт. Има и подобрена среда на комуникация с правителството и местните власти за разрешаване на въпроси, но процесът се случва бавно", каза още той.

"Гърция е по-скъпа дестинация от Турция, но тя "краде" не само руски, а и български туристи, и то при ненаситена леглова база на родното Черноморие това лято".

Стокообменът България-Русия

България като част от ЕС постепенно се превръща в интегрална част от разделението на труда, от сложните производствени вериги, смята Георги Минчев. "В случая автомобилната промишленост е водещият фактор за нарастване на износа. Да, ние участваме в тази верига на доставки, но това не е собствен износ. Делът ни не е особено голям. Приносът ни като качество на участие е условие на производство, електроенергия, работни заплати", поясни още гостът.

Фармацевтичните изделия са водещи в експорта ни за Русия

"Русия, в резултат от наложените санкции и контрасанкции, възприе лекарствения си пазар като приоритет номер 1 на националната си сигурност и инвестира колосални суми в създаване на собствен развит клъстер за производство на лекарства и лекарствени средства. Така задоволява не само вътрешния си пазар, а може и да окаже сериозна конкуренция по отношение на износа на тези продукти".

От страна на България не се усеща задълбочена подготовка при евентуална отмяна на режима на санкции в Русия, спомена Георги Минчев.

Вижте два видеоматериала за интервюто, публикувани на сайта на Bloomberg TV Bulgaria:

https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2019-07-11/ponizhenata-pokupatelna-sposobnost-na-rusnatsite-e-prichina-za-spada-na-poseshteniyata-im-u-nas 

https://www.bloombergtv.bg/v-2-minuti/2019-07-11/farmatsevtichnite-izdeliya-sa-vodeshti-v-eksporta-ni-za-rusiya 

 Източник: Bloomberg TV Bulgaria 

Туризъм България - Русия, Георги Минчев, БРТПП

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group