Руски физици са разработили нов тип контрастни агенти за МРТ, които могат не само да диагностицират рак, но и да го лекуват


Учени от Националния изследователски ядрен университет МИФИ (https://mephi.ru/) са разработили нов тип контрастни вещества за магнитно-резонансна томография (МРТ) на базата на биоразградими силициеви наночастици, които могат да се използват както за диагностика, така и за лечение на онкологични заболявания.


Според Виктор Тимошенко, професор в Московския инженерно-физически институт и Московския държавен университет, това е пример за развитието на нанотераностиката - комбинация от диагностични и терапевтични методи на наномащабна скала. „Тъй като МРТ се използва широко в онкологията, развитието на нов тип контрастни средства, които могат да се използват и за лека ракова терапия, е много важно за съвременната медицина“, каза той.

Наноматериалите трябва да бъдат нетоксични и съвместими с човешкия организъм. Друго необходимо свойство е "невидимостта" за имунната система - в противен случай тя просто ще ги унищожи. Също така, наночастиците не трябва да се натрупват в тялото, а повърхността им не трябва да се замърсява, според пресслужбата на Националния изследователски ядрен университет МИФИ.


Според учените, използването на силициеви наночастици за откриване на засегнати клетки е един от най-обещаващите методи за нанотераностика на рака. Самите такива наночастици не са вредни за тялото, но могат да бъдат загрявани под действието на радиовълни до температури над +42 ° C, което осигурява локално унищожаване на раковите клетки.

Резултатите от изследванията са публикувани в Journal of Applied Physics[1]

 

[1] Investigation of proton spin relaxation in water with dispersed silicon nanoparticles for potential magnetic resonance imaging applications, Journal of Applied Physics 123, 104302 (2018); https://doi.org/10.1063/1.5006846

 

Източник: https://tayga.info/141644 

Медицина, Наука и иновации

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group