45 години АЕЦ «Козлодуй» - Бъдещето е светло !

 

АЕЦ «Козлодуй» отпразнува своя 45ти рожден ден с церемония в Дома на енергетика в град Козлодуй, в присъствието на настоящи и бивши служители и ръководители на централата, министъра на енергетиката  Теменужка Петкова и министъра на регионалното развитие и благоустройството  Петя Аврамова, председателя на парламентарната  Комисия по енергетика Валентин Николов, депутатът в Европейския парламент Владимир Уручев, кметовете на Враца и Козлодуй, представители на български и чужди организации и фирми- партньори на атомната централа.

Изпълнителният директор на централата Наско Михов подчерта в словото си: « Гордея се, че АЕЦ Козлодуй работи 45 години безопасно, надеждно и икономически ефективно, като е произвела 625 644 667 мегаватчаса електроенергия и е спестила 743 879 000 тона емисии въглероден диоксид. Всеки от нас има свой принос в общия успех и нека се радваме на новите перспективи и отлични резултати и занапред.» 

Министър Теменужка Петкова в обръщението си подчерта: "През изминалите 45 години АЕЦ "Козлодуй" е стожер българската енергетика. Повече от четири десетилетия първата атомна електроцентрала в Югоизточна Европа осигурява електроенергия за потребителите в България и региона на достъпни цени". . По думите й АЕЦ "Козлодуй" осигурява най-голям дял от националното производство на електроенергия – около една трета. "Производството на електроенергия е чисто – без отделяне на вредни емисии и при спазване на всички изисквания за устойчиво развитие", каза още тя. Сред водещите приоритети на правителството е удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". "Преди две години Агенцията за ядрено регулиране издаде нов десетгодишен лиценз за работата на 5-ти блок. Очакваме през следващите седмици да бъде издадена лицензията и за 6-ти блок", подчерта министър Петкова. Резултатите от извършените обследвания, допълнителните анализи на безопасността, разчетите и количествените оценки на остатъчния ресурс на оборудването еднозначно показаха, че за допълнителния 30-годишен срок за експлоатация, няма технологични ограничения за безопасната работа на 5-ти и 6-ти блок. Министър Петкова благодари на всички служители на атомната централа за високия професионализъм, с който работят. Енергийният министър призова младите да обърнат поглед към ядрената енергетика, за да бъдат продължени отличните традиции и натрупания опит в използването на ядрена енергия за мирни цели.

Поздравления по случай годишнината отправи и  Изпълнителният  директор на БЕХ и председател на Съвета на директорите на АЕЦ «Козлодуй» Жаклен Коен, който подчерта, че централата е ключов фактор за сигурността и стабилността на българската енергетика. Най-голямата генерираща мощност на Бъгария е доказала, че разполага със сериозен човешки потенциал, който е основен фактор  за успешното и отговорно експлоатиране на ядрените енергийни технологии при спазване на всички изисквания за безопасност.

По случай 45-ата годишнина на АЕЦ "Козлодуй"  паметни плакети и грамоти бяха връчени на Министерството на енергетиката, АЯР, бившите изпълнителни директори, главните инженери на блоковете през годините, представители на БАН, както и редица руски компании и организации   - партньори на централата.

Модерните мултимедийни ефекти и водешите на  церемонията - актьорите Яна Маринова и Юлиян Вергов, създадоха бляскава празнична атмосфера, а  клипът на записаната за годишнината песен,  изпълнявана от ръководството  на централата, добави усещане за свежест и оптимизъм. 

Оправдано оптимистичен беше и слоганът на празника : 45 години АЕЦ «Козлодуй» - Бъдещето е светло! 

 

 

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group