Председателят на БРТПП пред Bloomberg TV: „Крайно време е да обърнем системно, подредено внимание на Руската федерация"

 

Георги Минчев, председател на Управителния съвет на БРТПП в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV тази сутрин заяви:

„Крайно време е да обърнем системно, подредено внимание на Руската федерация. Да отделим време, да отделим ресурс, защото, дали искаме или не искаме, по много начини ние ще продължаваме да зависим от това, какво и как се случва в Русия“.

На пръв поглед местните избори в Русия демонстрираха намерението на руското общество да обърне гръб на наложеното статукво от президента Владимир Путин, но подобна драматична промяна едва ли е възможна, според Георги Минчев от Българо-руската търговско промишлена палата. В студиото на „Бизнес старт“  пред водещия Христо Николов той даде ценен съвет към българския бизнес, казвайки, че каквото и да се случи във външната или вътрешната политика на Руската федерация, зависимостта ни оставя тясна.

Реалният сектор на икономиката винаги е чувствал връзката между политика и икономика, каза още МинчевРусия е прекалено сериозен играч, за да не предизвиква един устойчив интерес с местните си избори. При сегашния местен вот възниква очакване за предстоящо пропукване на руската власт, но тези очаквания не се оправдаха, според госта в студиото.

„Навални се оказа, че носи същите политически рискове, както и неговите обичайни политически противници. По мое мнение, той показа, че едновременно с тях и той се износва в тази политическа схватка. Играчите започват да си приличат и понасят общи рискове и общи негативи. Навални не е победител, макар да се опита да създаде такова впечатление“.

Владимир Путин „е гениален по много начини“, коментира Минчев. Той умее по един изключително качествен и ефективен начин да съчетава импулсите за промяна с достатъчно здрави спирачки, превръщайки Русия в един „състезателен болид с мощен двигател и добро управление“.

„Тези избори можем да ги разглеждаме като една тренировка от руска страна по какъв начин ще се търсят новите елементи на промяната, по какъв начин ще се верифицират участниците на индивидуално ниво, защото, за да могат те да спечелят доверието на руските избиратели и да могат да се наложат в една неизбежно остра конкуренция с останалите участници, те трябва да имат, както ясна платформа и модел, така и достатъчно защитими лични качества“.

Видео от коментара на Георги Минчев ще бъде публикувано на сайта на Bloomberg TV, линк: https://www.bloombergtv.bg/preporychani/2019-09-10/iska-ili-ne-balgarskiyat-biznes-prodalzhava-da-e-zavisim-ot-sluchvashtoto-se-v-rusiya 

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group