РУСИЯ НА ЕСЕННИЯ ПЛОВДИВСКИ ПАНАИР‘ 2019  – експозиция с фокус върху високите технологии и богата съпътстваща програма

            Представянето на Русия  като  страна партньор на 75-ото издание на Международния технически панаир  е фокусирано върху високите технологии.

            По традиция руски компании, университети и  научни  институти показват на Есенния панаир в Пловдив върхови разработки, които предизвикват голям интерес сред специалистите. Това дава начало на много съвместни проекти, както стана при предишното  почетно участие през 2011 година. Сега Русия  демонстрира в палата 2  повече от сто иновативни и научни решения, върхови технологии и изследователски проекти, международни образователни програми от 20 водещи университета в различни области: микроелектроника, роботика, машиностроене, информационни технологии,  изкуствен интелект, енергетика, транспорт, високопродуктивно селско стопанство  и други. Участието е под патронажа на  Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация. Експозицията е замислена като център на делова активност и разкрива потенциала на българо-руското научно, технологично, иновационно, образователно и производствено сътрудничество, твърдят  организаторите.  Съпътстващите събития търсят практически решения за увеличаване на международния трансфер на технологии и износа на руски стоки, добавят те.

           Експозицията на Руската федерация  е съпътствана от богата програма от събития. През първите два дни се проведоха форуми, посветени на научно-техническото и образователното сътрудничество между България и Русия. Програмата за днес , 25 септември включва презентация на иновативни разработки на университети на тема „Енергийна ефективност и промишлено комплекс, дискусия „Търсенето на иновации: международни изследователски проекти“  и телемостове с водещи руски национални изследователски институти. На 26 септември  ще се проведе бизнес форум „Инвеститор  4.0“ и  ще бъдат представени иновативни разработки на университети  на тема „Усвояване на въздушното и космическото пространство“.

           Още едно предстоящо на 26 септември  събитие е представяне на портфолиото на „Експо център Москва“. АО „ЕКСПОЦЕНТЪР” (www.expocentr.ru) e дъщерно предприятие на Търговско-промишлената палата на Руската федерация  и една от водещите изложбени компании в света. Експоцентър  e организатор на най-големите международни индустриални изложения в Русия, ОНД и Източна Европа с 60-годишен опит. Всяка година в своя изложбен комплекс в центъра на Москва дружеството провежда над  100 международни изложби,  около 900 конгреси, конференции и симпозиуми, посещавани от близо 1,5 милиона специалисти. Изложбените проекти на Експоцентъра имат подкрепата на федералните органи на изпълнителната власт, националните браншови асоциации и се провеждат под патронажа на Търговско-промишлената палата на Руската федерация.  В рамките на Пловдивския есенен панаир, на 26 септември  ще бъдат представени основни изложбени проекти на „ЕКСПОЦЕНТЪР” от различните сфери на руската промишленост: машиностроене, производство на мебели, строителство, химическа, стъклена  и лека промишлености, обувки и изделия от кожа, детска мода, електротехника, лазерни и оптоелектронни технологии, информационни и комуникационни технологии, здравеопазване и медицински туризъм, хранително-вкусова промишленост и оборудване, производство на автомобилни гуми, гумени изделия и други. Участието в събитието,  което ще започне в 11.00 ч. в зала „Пресклуб“ на  Конгресния център, е безплатно.

         Русия е на четвърто място сред търговските партньори на Европейския съюз,  стокооборотът нараства, а това ще се отрази позитивно  и на обмена с България, коментират  експерти.  На фона на тази благоприятна тенденция се очаква нейното  участие като страна партньор на Есенния панаир да доведе до реални стъпки в областта на търговията, инвестициите, технологиите и високотехнологичните  продукти.

 Източник: 

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group