ЕКСПОЦЕНТЪР-МОСКВА ОТВАРЯ РУСКИЯ ПАЗАР ЗА БЪЛГАРСКИ СТОКИ

„Експоцентър“-Москва улеснява излизането на руския пазар и от това може да се възползват  български фирми, работещи в различни браншове, заяви Николай Гусев, първи заместник генерален директор на изложбения център, при неговото представяне на 75-ия Международен технически панаир в Пловдив, проведено на 26 септември 2019г. 

 

Откривайки презентацията, посланикът на Руската федерация  в България Н. Пр. Анатолий Макаров отбеляза, че тази инициатива на Експоцентър -  водещата изложбена площадка  в Русия, следва заседанието на българо - руската междуправителствена комисия, проведено миналата седмица във Варна, на което е взето решение за по-нататъшно разширяване на търговията между Русия и България. Проявите на „Експоцентър“-Москва  са място за иницииране и осъществяване на международни проекти, които са полезни и за българската бизнес общност, подчерта Посланик Макаров. Той отбеляза, че Експоцентър е част от системата на Търговско-промишлената палата на Руската федерация и предоставя широк спектър от услуги, улесняващи навлизането на чуждестранни компании на руския пазар. 

Официалните гости  - Георги Гергов, мажоритарен собственик на Международен панаир  Пловдив и почетен консул на Русия в града,  Константин Артюшин, търговски представител на Русия в България, и Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско-промишлена палата,   подчертаха значението на по-нататъшното развитие на отношенията между Експоцентър - Москва и Международния технически панаир в полза на икономиките на двете държави. Презентацията предизвика голям интерес сред  присъстващите представители на деловите среди, тъй като показа редица  възможности  за навлизане в един огромен пазар.

Първият заместник - генерален директор на Експоцентър- Москва  Николай Гусев предаде поздравите на генералния директор Сергей Беднов и благодари на г-н Гергов и на целия екип на Международен панаир - Пловдив  за съдействието за организирането на това събитие. По-нататък г-н Гусев  направи презентация, включваща подробна  история на водещите изложения на Експоцентър, с акцент върху експозициите, които в най-голяма степен отговарят на възможностите и характеристиките на българската икономика. Презентацията подчерта предимствата на изложбения комплекс по отношение на логистичните услуги, застрояването, кетъринга, полиграфията и широк спектър от други услуги.

С голям успех у нас се продават български деликатеси, като локум, лютеница и сирене, много се търсят ракия, суджук, луканка, колбаси и всички  видове консерви,  изтъкна Николай Гусев. Български производители от хранителната индустрия са добре познати, защото участват в нашето най-голямо изложение – „Продекспо“,  добави той. Деловият форум за храни и суровини  заема площ от 100 000 кв. метра, всяка година участват фирми от 25-28 държави и има национални експозиции от 30 страни.

В „Експоцентър“-Москва се провеждат 109 изложби годишно, като 30 от тях са собствени, а останалите – гостуващи. Представят се над 30 000 изложители от 110 държави, а само регистрираните посетители специалисти са около  1.5 милиона.

Половината от участниците идват от европейски държави, като вече три десетилетия най-силно е присъствието на Германия. „Въпреки санкциите, се увеличават изложителите от Германия, Италия, Испания, Франция. 35 от общо 47 страни в Европа  са на нашите изложения“, каза Гусев. Той допълни, че нараства броят на компании от Китай, Индия, Япония и други азиатски държави.

С тези впечатляващи резултати „Експоцентър“-Москва посреща своята 60-годишнина, стана ясно от презентацията.   

С Международен панаир Пловдив имаме дългогодишно и активно сътрудничество, подчерта Николай Гусев и припомни, че в България първото изложение на фирми от бившия СССР е организирано през 1939 година.  От тогава до сега контактите не са прекъсвани.

Вижте повече в брошурата на Експоцентър - Москва, която може да бъде изтеглена от тук

По време на активните дискусии бе предоставена допълнителна информация от представители на делегацията на Експоцентър.

Посланик Макаров и почетният консул Гергов високо оцениха дейността на Експоцентър в развитието на икономическите отношения между Русия и България.

Независимо от трудния период в търговските отношения между България и Русия заради санкциите, в последно време има активизиране на високо държавно ниво, а това се усеща и в дейността на стопанските субекти, заяви Георги Минчев. Ние ще направим всичко възможно, за да се използват възможностите на „Експоцентър“-Москва за презентиране на българската икономика и на водещи  фирми, добави той.

 

 

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group