Вечер, посветена на паметта на акад. Евгений Примаков, 1 ноември 2019, РКИЦ-София

На 1 ноември 2019г в Руския културно - информационен център в София беше проведена вечер, посветена на  90-та годишнина от рождението на акад. Евгений Максимович  Примаков (1929 - 2015). Организирано от Форум "България-Русия" със съдействието на Посолството на Русия в България и Федералната агенция «Россътрудничество» в България, това  е първото от поредица събития в България, посветени  на паметта на забележителният руски учен, държавник и политик. Присъстваха Президентът Георги  Първанов, представители на Българската православна църква и българската академична общност, ръководството на Българо – руската търговско – промишлена палата.

С приветствие към гостите на събитието се обърнаха  Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Н. Пр. Анатолий Макаров, Председателят на Форум "България-Русия" проф. д-р  Светлана Шаренкова, член.-кор. Иван Гранитски, председателят и заместник-председателят на Съюза на ветераните на МВнР на Русия В. Морозов и В. Казимиров, и.д. директор на Руския културно – информационен център О. Широкова.


Посланик Анатолий Макаров подчерта огромния принос на  акад. Примаков като   държавник, политик от световно равнище, академик, публицист и  дипломат.  С неговата реализирана концепция за многополюсния свят -  нов световен ред с множество центрове на влияние и множество модели за развитие,  акад. Примаков  е знакова фигура не само за Русия, но и за целия свят.

 


Проф. д-р Светлана Шаренкова определи акад. Примаков като един от световните будители на нашето време и напомни, че той беше искрен  приятел на България , дал голям личен принос  за развитието на българо-руските отношения.

В рамките на събитието  се състоя презентация на сборника  "Нашият Примаков" на Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките.  Автори  са както  видни държавници начело с Президента Владимир Путин, така и колеги на Е. Примаков от академичната общност. Сборникът е допълнен с кратка биография и списък на основните трудове на акад. Примаков. По думите на руския редактор акад. Наталия Иванова, по този начин книгата представя един обемен -  както политически и научен, така и личностен,  образ на Евгений Примаков на фона на две епохи – съветската и пост-съветската.  Сборникът включва и речта на Хенри Кисинджър, държана на Примаковските четения във Фонда Горчаков в Москва през 2016г.  под надслова «Незаменим партньор».

Вечерта, посветена на паметта на акад. Примаков, продължи с прожекция на филма "Последният ден. Евгений Примаков" и завърши с откриване на изложба за живота и делото му.

Акад. Евгений Примаков (1929 - 2015) е световноизвестен руски учен, дипломат и държавник. Бил е директор на Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките; председател на Съвета на Съюза на Върховния съвет на СССР; директор на службата за външно разузнаване на Руската федерация; министър на външните работи  и министър – председател на Риската федерация; председател на Търговско – промишлената палата на Руската федерация; директор на Центъра за стратегически анализи към Руската академия на науките. Носител е на множество високи руски държавни и международни награди. Почетен професор и доктор хонорис кауза на редица университети. През 2002г. е удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийсйи университет «Св. Климент Охридски». През 2001г. е награден със «Златна лаврова клонка» на МВнР на Република България за принос към каузата за освобождаване на българските медици в Либия, а през 2010 г. е удостоен с Почетния знак на Президента на Република България за личен принос във всестранното развитие на сътрудничеството между България и Русия. [1]

 [1] Нашият Примаков.

Москва 2016. Институт за световна икономика и международни отношения „Е.М. Примаков“ (ИСИМО) към Руската академия на науките, под редакцията на акад. Наталия Иванова. ISBN 978-5-9776-0415-4

София 2019. Форум „България – Русия“. Редактор на българското издание проф. д.ик.н. Димитър Иванов, превод Александър Иванов.  ISBN 978-619-7146-13-4

 

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group