Мисията на Пензенска ТПП в България - успешен регионален формат на бизнес сътрудничество

На 11-14  ноември 2019г. Българо - Руската търговско промишлена палата организира двустранни срещи между предприемачи от Пензенска област на Русия и български фирми, интересуващи се от руския пазар и руските производители. . Мисията беше проведена от Пензенска областна търговско - промишлена палата (https://www.tpppnz.ru/) с подкрепата на Търговското представителство на Руската Федерация в Република България и Руския експортен център. 

Руската бизнес делегация  включваше пензенските фирми  ООО «Атлант-МГ» ( http://www.ruda-penza.ru)  - производител на оборудване за хранително-вкусова промишленост за предприятия със сладкарски профил; ООО «Парафарм» (http://www.secret-dolgolet.ru) -  производител на биологически активни хранителни добавки; ООО «Объединенная торговая компания»  - производител на сладкарски изделия; «ИП  Бояркин П.В.» (http://www.suramebel.ru/)  - производител на корпусна мебел. 

Интерес към срещите с представителите на пензенските предприемачи проявиха над  20 български фирми и организации, сред които  членовете на БРТПП  "Булгар консерв - Рупите" ООД (https://bulgarconserv.bg/bg/), "Вангелия - България" ЕООД,  "Пулмерул" ООД (https://cocosolis.com/) и  "Транс Балкани" ООД (https://www.transbalkani.com/), както и Съветът по инвестиции към БТПП и Регионалната фармацевтична колегия  София - град. 

 

  

На 12 ноември 2019г. Татяна Мартинова, Началник "Международни и регионални връзки" на Пензенска ТПП представи инвестиционния потенциал на Пензенска област, разположена на около 600 км от Москва върху територия от около 44 000 кв. км., в това число 3 млн хектара селскостопански земи. Удобното местоположение и изгодната логистика, съчетани с държавна подкрепа за промишлеността в региона,  позволяват на Пензенска област да бъде добра локация за реализация на бизнес- проекти.

Икономическата дейност в региона се фокусира върху производството на мебели, био-медицинското производство, приборостроенето, информационните технологии, леката промишленост, сладкарските изделия. Пензенска област експортира  в 84 държави по света, като заема първо място в Русия по експорта на технически средства за охрана и първо място по експорта на изкуствени сърдечни клапани. Експортът към България през 2018г. е в обем 408 000 USD, при 63.6% дял на инструменти, апарати, часовници.

Председателят на Българо - Руската ТПП Георги Минчев представи възможностите на Палатата като инструмент за развитие на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Русия. 

 

Към участниците се обърна  и Търговският представител на Руската Федерация в Република България Константин Артюшин, който подчерта  потенциала на бизнес – мисиите на териториалните  ТПП на Русия като нов за сега, но очевидно успешен формат на двустранно сътрудничество. 

Председателят на Съвета по инвестиции към Българската търговско-промишлена палата Владимир Томов запозна участниците с финансовите и инвестиционни продукти и услуги, предлагани от членовете на Съвета - банки, инвестиционни фондове, частни инвеститори, финансови учреждения, гаранционни фондове, агенции и НПО, подкрепящи инвестициите.  

 

Бизнес форумът продължи  с "борса за контакти" , в рамките на която руските и българските предприемачи проведоха срещи във формат В2В. 

 

                           

На 13 ноември 2019г. БРТПП предостави на руските компании възможност да проведат преговори по индивидуален график, като посетят  български предприятия в Търговище и Хасково. Гостите бяха поканени от  българските фирми  „Донидо“ АД (https://www.donido.com/) – производител на технологични линии за млечни продукти  и „Мебели Стил“ ООД (https://kult.bg/), специализирано в производството на мека мебел и матраци. 

 

БРТПП с приоритет развива сътрудничеството между българския и руския регионален бизнес  като перспективен формат на двустранно сътрудничество, способстващо за разширяване на икономическите връзки между България и Русия.

 

© BRCCI 2017 Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата | Created by Prospect Group